top of page
Zoeken

Sophie en Nicolas *

  • Foto van schrijver: Florio Anthony
    Florio Anthony
  • 14 okt
  • 2 minuten om te lezen

Ze zijn relatief discreet, ‘verloren’, daarboven in ons mooie land.

Discreet, maar avant-garde binnen het Belgische culinaire ecosysteem, ook al ontbreekt er in het lokale gastronomische landschap, naar mijn smaak, nog wat groen.


Je zou denken dat restaurants als Sophie et Nicolas naar de achtergrond worden verdrongen omdat...? Omdat ze niet high-end genoeg zijn? Omdat ze niet genoeg kwaliteitsproducten hebben? Humus en Hortense kregen zeker de verdiende erkenning voor hun jarenlange werk, terwijl de discrete Nicolas Septon en Sophie Gigot, naar mijn mening, onderschat bleven.


Als ik hun keuken zou moeten omschrijven (aangezien we die zo graag labelen), zou ik zeggen dat ze democratiseren wat we een paar jaar geleden nog aan het herontdekken waren: eerlijke keuken, op alle niveaus. Eerlijk in de hoeveelheden, eerlijk in het respect voor de producenten, eerlijk in de bereiding en het koken, eerlijk (oprecht) en eerlijk (op het juiste moment).

En dat is voor ons zeker geen straf.


Nicolas behoort tot de nieuwe generatie chefs die het gastronomische landschap revolutioneren (een beetje zoals de Nouvelle Vague in de cinema destijds), met dit verschil dat hij zich relatief ver afhoudt van sociale media. Toch zijn die voor de chefs van vandaag de dag, die van elk micro-evenement een reel publiceren, een onmisbaar instrument.

Hij "volgt" iconische chefs zoals René Redzepi of, dichter bij huis, Sang-Hoon Degeimbre op. Nicolas deelt dezelfde missie met hen: duurzame en eerlijke keuken, zonder tuin.


Nou ja, bijna, want ze hebben een tuin, of liever een woestenij, zoals Nicolas het graag noemt. Een royaal land dat bevorderlijk is voor wilde en vergeten kruiden, waar hij zelf graag nieuwe eetbare variëteiten ontdekt om zijn kookkunsten te verrijken.


Een klein geheimpje: twee weken voor de release van de Michelingids 2025 opperde Nicolas discreet de mogelijkheid van een ster – groen of rood. Uiteraard wilde hij deze potentiële verrassing met een videoteaser onder de aandacht brengen.

Zonder verder oponthoud stelden we een strijdplan op: verschillende filmsessies, die de dag voor de aankondiging werden afgerond. De montage, geproduceerd in de haast van een intense nacht, werd afgeleverd (in 3 versies, om alle eventualiteiten te dekken!) vlak voordat ik me naar de ceremonie haastte om me bij andere chefs te voegen... voor andere projecten!

Het resultaat? Een teaser (en dat is nog maar het begin van een prachtige samenwerking) die een fascinerend universum onthult, doordrenkt van vriendelijkheid, culinaire oprechtheid en diep respect voor de producten en hun producenten.


Productie, regie, DOP, geluid, ITW & montage: Anthony Florio



Bedankt Sophie en Nicolas voor hun vertrouwen in dit project. En wat volgt? Dat komt binnenkort. Rue de Fairon 79, 4180 Comblain-la-Tour 04/384.72.92 info@sophieetnicolas.be


 
 
 

Opmerkingen


bottom of page